Archief

Geannuleerde bijeenkomsten en evenementen

Helaas moeten wij u melden dat het Imke café dat gepland stond voor a.s. maandag 16 maart geen doorgang zal vinden in verband met het Coronavirus en de door de overheid geadviseerde voorzorgsmaatregelen.

Ook de geplande Algemene Ledenvergadering van 23 maart a.s. is om diezelfde reden geannuleerd.

De organisatie van Kom in Kas heeft ons laten weten dat ook dit evenement geannuleerd is. Kom in de Kas stond gepland voor 4 april dit jaar.

 

Met dank aan onze sponsors

Binnenkort moeten er wat onderhoudswerkzaamheden aan de bijenstek uitgevoerd worden. Hiervoor heeft het bestuur gezocht naar sponsors en......gevonden. Voor wat hoort wat en daarom hieronder de namen van de bedrijven die ons met het beschikbaar stellen van materialen geholpen hebben.

 

Voor de verf

 

Voor de brandstof van de bosmaaiers

Voor de Houtsnippers

En natuurlijk mogen we IBDL in Spijkenisse niet vergeten. IBDL stelt ruimte beschikbaar voor de huisvesting van het depot. Ook kunnen we hier als vereniging al enige tijd terecht voor vergaderingen van het bestuur en de algemene leden vergaderingen maar ook als locatie voor de cursus bijenhouden en sinds kort ook het imker café.

 

Imker café Voorne-Putten zeer succesvol

Na een korte inleiding door bestuursleden Martin en Martina was de vloer voor Johan, ons lid met waarschijnlijk de meeste dienstjaren als imker. Johan neemt ons nog eens mee naar hoe op de juiste manier uit te winteren, het onderwerp van discussie deze avond. Volken op 1 kast of 2, het verplaatsen of verwijderen van overtollige ramen met voer, hoe deze te bewaren (in de vriezer) en vooral wanneer en vanaf welke buitentemperatuur dit kan gebeuren wordt besproken. Er is volop interactie met de ongeveer 25 aanwezigen en gezien het aantal vragen dat aan Johan gesteld wordt over dit onderwerp is deze avond voor velen zeer leerzaam. Behalve de hartelijke ontvangst met koffie, thee en een koekje had Martina ook nog gezorgd voor een drankje achteraf, zo was het een echt imker-café avondje. 

Gezien het succes van dit eerste Imker-café avondje komt er zeker een vervolg. Het bestuur is samen met Johan al bezig om een datum voor de volgende te prikken en het onderwerp staat ook al zo goed als vast. Dus denkt u, he jammer dat ik dit gemist heb, houdt de activiteitenpagina van de vereniging in de gaten daar wordt een volgend imker-café aangekondigd. Uiteraard ontvangt u ook een uitnodiging op uw emailadres.

 

Eerste les cursus bijenteelt 2020

Afgelopen donderdagavond heeft bijenteeltleraar Martijn Nouwen de eerste les bijenteelt gegeven aan 12 enthousiaste cursisten. Het is dit jaar de eerste keer dat Martijn de opleiding van nieuwe bijenhouders namens onze vereniging voor zijn rekening neemt. De cursus bestaat uit 8 theorielessen, gegeven aan de Boyleweg 6 in Spijkenisse en 12 praktijklessen aan de bijenstek in Zuidland.

eerste les 2020

Inmissels is ook de bijenstek zo goed als klaar voor de praktijklessen al is er nog wel plek voor 1 of 2 bijenvolkjes. Dus mocht u er een willen afstaan aan de vereniging.......

bijenstek 2020

 

Charles Wauben geeft lezing in Hellevoetsluis

Afgelopen vrijdagavond 24 januari heeft Charles Wauben aan geïnteresseerden een lezing gegeven over bijenhouden en de rol van bijen in de natuur. De lezing werd gehouden in de kinderboerderij in Hellevoetsluis. De lezing was voor iedereen die interesse heeft in bijen en hier iets meer over wil weten.

 

Nieuwjaarsreceptie 2020

Afgelopen zaterdagmiddag 11 januari was de Nieuwjaarsreceptie van de vereniging. Anders dan anders maar toch ook wel weer niet helemaal. Anders was de locatie, waar volgens traditie de nieuwjaarsreceptie bij de bijenstek in Zuidland wordt gehouden had het bestuur dit keer gekozen voor de locatie van het depot in Spijkenisse. Dus dit keer zonder de aanwezigheid van de bijen maar natuurlijk wel met oliebollen, glühwein en gepofte wilde kastanjes en het comfort van een gezellig door Martina gefaciliteerde ruimte. Traditioneel hield ook deze keer onze voorzitter Martin een Nieuwjaarsspeech. Al met al een zeer geslaagde middag.

Klik op de foto voor meer foto's van deze middag.

 

Diploma uitreiking geslaagden Basiscursus

Op de Algemene Ledenvergadering van 25 november j.l. zijn door Wim van Rooijen de diploma's uitgereikt aan de cursisten van de Basiscurcus Bijenhouden. Op de foto hieronder poseren de cursisten met de aan hun zojuist uitgereikte diploma's.

Geslaagden 2019 

De geslaagden zijn: M.van Burg, A. G.M. Jacobs-Onings, M.Kooren-Bode, M.P.H. Meijer-Lousberg, A.Oosting, S.Schutte, H.Spierenburg, Spierenburg-Bartels, E.Stechman, M. Stechman, F. van Veenendaal, J. Vogelaar.

 

Workshop wasraatpersen o.l.v. Charles Wauben

Zaterdagmiddag 26 oktober heeft Charles een workshop wasraatpersen gegeven. Aan geïnteresseerden is uitleg gegeven hoe van eigen was wasraatplaten geperst kan worden. De vereniging heeft enige jarengeleden mede naar aanleiding van het kunstraat schandaal een wasraatpers aangeschaft. Het gebruik van de pers is niet heel moeilijk maar het is wel handig om een keer een goede uitleg gehad te hebben voordat je er zelf mee aan de slag gaat.

 

Charles verteld dat als basis natuurlijk een mooie schone was benodigd is. Vuile was filtert Charles in meerder stappen. Allereerst gaat de was door een zeef van fijnmazig kopergaas en vervolgens door een zeef gemaakt van een oude panty. Ter voorbereiding had Charles al 2 pannen met vloeibare was klaar staan. Met een maatbeker wordt de vloeibare was over de onderste persplaat gegoten, beter te veel dan te weinig. Door het deksel te sluiten wordt het teveel aan was eruit geperst en loopt via een siliconen mat terug in de pan. Met perslucht wordt de raat vervolgens losgemaakt van de mal. Hierna is het alleen nog nodig om de randjes af te snijden. Van de minder goed geslaagde wasraten worden honingkamer raampjes gesneden.

 

Na een demonstratie van Charles mogen de aanwezigen zelf aan de slag. De eerste wasraatplaten zijn nog niet de mooiste maar na een paar keer oefenen worden keurige kunstraatplaten geproduceerd. 

Meer foto's van deze geslaagde workshop zijn te zien in het foto album, Charles bedankt!

 

Wim van den Hoonaard geeft lezing in Abbenbroek

Afgelopen maandagavond 7 oktober heeft Wim van den Hoonaard aan geïnteresseerden een lezing gegeven over (het houden van) bijen, de bestuiving van bloemen, honing slingeren en leuke weetjes over deze insecten. De lezing vond plaats in het Dorpshuis van Abbenbroek.

Wim van den Hoonaard 

 

Heidi Hoogvliet geeft bijenles aan basisschool leerlingen De Bosrand

Oostvoorne - Op woensdag 15 mei plaatsten leerlingen van obs De Bosrand samen met wethouder Lies van der Pol (gemeente Westvoorne) en Caroline Stenneken (directrice obs De Bosrand) een nieuw bijenhotel in Oostvoorne. Dit bijenhotel staat in de groenstrook voor de school aan de Mildenburgweg. In deze groenstrook zaaiden leerlingen ook een bloemenmengsel van meerjarige wilde bloemen in, zodat bijen daar straks hun voeding vandaan kunnen halen. Hiermee wordt de biodiversiteit vergroot.

Heidi Hoogvliet voor de klas

De leerlingen van De Bosrand kregen ook uitleg over het belang van bijen en het nut van bijenhotels. Deze uitleg kregen ze van Heidi Hoogvliet die lessen hierover heeft voorbereid namens de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, afdeling Voorne-Putten
 
Lees het hele artikel op de website van weekblad Westvoorne.nl
 
 
Zwermen op Hodenpijl

Bryan en ik volgen dit jaar een cursus biodynamisch imkeren op Hodenpijl in Schipluiden bij u misschien beter bekend van de Honey Highway.

(Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, spoorrails en dijken ingezaaid worden met meerjarig streekeigen wilde Honey Highway bloemenzaden afgestemd op de grondsoort en omstandigheden en dusdanig onderhouden dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat zodat bijen voldoende voedsel kunnen verzamelen over zo lang mogelijke periode om overwinteren mogelijk te maken.)

Afgelopen vrijdag ontving ik een aantal mooie foto's gemaakt door Peronne Nusteling, imker op de Buitenplaats van de Hodenpijl, zeg maar de bijenstek waar we praktijkles krijgen. Een aantal volken was gaan zwermen en hadden zich mooi gezet op en aan omliggende bomen. De zwermen zijn later in de avond geschept.

Zwerm

Zwerm2

Kiebel

 

Koningklijke bijen

Rutger Grijsseels stuurde ons deze foto van een tros wilde bijen in een paleis in Rajasthan, India.
De foto is eergisteren genomen in Karauli, Rajasthan in het city palace van de Maharadja Krishna Chandra Pal.

Bijentros in tempel

 

Trammelant op het balkon

In de volkskrant doet Caspar Janssen tweewekelijks verslag over de insecten en vogels op zijn balkon. Het item heet Flora en Fauna op het balkon. Dit keer ging het over Jasper zijn blauwe regen en honingbijen.

Voor wie het artikel wil lezen klik op de link hieronder.

Onrust op het balkon rond de blauwe regen: de honingbijen nemen het over

  

Bijen op dak Notre-Dame overleven brand

Voor wie dit gemist heeft in het nieuws: Drie bijenvolken die op het dak van de Notre-Dame staan hebben de verwoestende brand overleefd.

Lees het stukje op: https://www.nu.nl/dieren/5851944/bijen-op-dak-notre-dame-hebben-brand-overleefd.html

De bijen hebben zelfs een eigen pagina op de site van de Notre-Dame: http://www.notredamedeparis.fr/en/la-cathedrale/les-informations-insolites/les-abeilles-de-notre-dame-de-paris/

 

Bijen (stek) ter overname aangeboden

Na vele jaren met plezier te hebben geïmkerd, gaat Martien Dol elders een huis bouwen. In zijn "Bijenstal" aan de Westdijk 18 in Hekelingen staan op dit moment vijf bijenvolken. Martien zoekt hiervoor nieuwe eigenaren. De nieuwe eigenaren kunnen de bijen meenemen maar laten staan aan de Westdijk behoort ook tot de mogelijkheden. Martien is zolang hij nog in Hekelingen woont, ongeveer 2 jaar, bereid een mentor te zijn voor een beginnende imker. Dus beginnende imkers die op zoek zijn naar een bijenvolk en graag begeleiding krijgen van een ervaren imker neem contact op met Martien via email adres: martiendol1@gmail.com

 

Kom in de kas

Afgelopen zaterdag was het weer 'Kom in de kas' in onze regio. Belangstellenden konden ook dit jaar weer de Bijenstek in Zuidland bezoeken. Evenals voorgaande jaren zijn er vele belangstellenden op af gekomen, volgens schattingen zeker rond de 500!

Ook dit jaar weer werden onze vrijwilligers verrast met een heerlijke taart.

Kom in de kas taart

Verkoop van honing

 

 

Ambrosiuskorf van wijlen Jan Gierveld

Zoals al eerder op deze pagina te lezen was heeft de vereniging een ambrosiuskorf cadeau gekregen. Op de ledenvergadering van 25 maart j.l. hebben de dochters van wijlen Jan Gierveld, Annemiek  en Mirjam in geuren en kleuren verteld over hun vader en hoe die altijd een gepassioneerd bijenhouder is geweest. De korf is door Jan Gierveld zelf gevlochten maar nooit in gebruik genomen als huisvesting voor een bijenvolk. Hieronder ziet u foto's van Jan Gierveld aan het werk als imker en een krantenartikel over Jan. De Ambrosiuskorf staat in het depot en is op aanvraag te leen om te laten zien tijdens lezingen, markten enz.

Jan Gierveld 1

Jan Gierveld 2

Jan Gierveld kranten artikel

 

 Nieuwe cursisten maken kennis met Depot

Depot nieuwe cursisten

Op donderdagavond 28 februari bracht Wim van Rooijen samen met de nieuwe cursisten een bezoek aan het depot in Spijkenisse. Op initiatief van depot houdster Martina konden de nieuwe cursisten kennismaken met het depot. Na de ontvangst met een kopje koffie en een introductie van Wim kregen de cursisten een rondleiding waarbij de op voorraad zijnde producten getoond werden. Ook de materialen die uitgeleend kunnen worden zoals een waspers, honingslinger en microscoop werden getoond. Het depot beschikt zelfs over een grote collectie boeken over het bijenhouden. De boeken worden gratis uitgeleend.

Depot Martina

Mocht u zelf ook eens een bezoek willen brengen aan het depot dan bent u altijd welkom. Martina verzekerd u dat de koffie klaar zal staan. Wel altijd even bellen, whatsappen of mailen voor een afspraak.

 

Ambrosius korf

Afgelopen week heeft Wim van Rooijen uit handen van Mirjam Weeda een Ambrosius korf in ontvangst mogen nemen. De korf is door haar vader zelf gevlochten. Door een spontane ontmoeting tussen Mirjam en een cursist van Wim uit 2018, Mieke van der Griendt heeft Mirjam besloten haar vaders korf aan onze vereniging te schenken.

Wim van Rooijen en Mirjam Weeda

De korf is te bewonderen in ons depot en kan net als de overige standmaterialen uitgeleend worden aan de leden wanneer deze de NBVVP vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld op braderien, markten, lezingen enz..

Ambrosius korf

 

Nieuwe depot operationeel

Zoals al eerder aangekondigd is het depot overgegaan van Jan Schuurman naar Martina Stimac, van Oostvoorne naar Spijkenisse.

Deze maand zijn de voorraden aangevuld voor het nieuwe bijenseizoen. De lokatie bij IBDL aan de Boyleweg 6, een parallelweg van de Groene Kruisweg bij Spijkenisse, is een verbetering t.o.v. de oude stek. De meesten van ons rijden hier regelmatig langs. Vanaf heden zijn de voorraden weer op peil. 

Onder knopje Depot in de linker menubalk staat een overzicht van de materialen die op voorraad zijn. Martina ziet jullie graag komen wel is het zaak een afspraak te maken via WhatsApp of SMS op GSM nr.: 06-24704389 zodat je niet voor een dichte deur staat.

Depot winkel

 

Nieuwjaarsreceptie

Op zaterdagmiddag 12 januari was het weer tijd voor de traditionele nieuwjaarsreceptie bij de bijenstek in Zuidland. Dit jaar met oliebollen en appelflappen van onze voorzitter Martin omdat hij pas jarig was geweest, koffie, thee en dit jaar ook weer warme Gluhwein van de houtkachel. Na de speech van de voorzitter, er werd natuurlijk nog even teruggeblikt op het afgelopen jaar werd er getoost op een goed 2019 met hopelijk een minder droge zomer. Onder Foto's kunt u nog meer foto's van de middag terug zien.

Nieuwjaarsreceptie 2019 

 

Geboorte Bram

Op 4 januari is ons bestuurslid Suzanne Warnars bevallen van Bram. Wij wensen Suzanne en Yorma veel geluk met hun nieuw geboren zoon.

geboorte kaartje Bramgeboorte kaartje Bram

 

Nieuwe secretaris

Tijdens de laatste bestuursvergadering heeft Cor Simonis aangegeven per 1 januari 2019 terug te willen treden als secretaris van de vereniging. Op de ledenvergadering van 19 november j.l. heeft het bestuur dit aan alle leden kenbaar gemaakt en gevraagd of iemand mogelijk interesse heeft om de functie van Cor over te nemen. Tijdens de vergadering heeft onze penningmeester Jan Addink aangegeven de taak van sectretaris er wel bij te willen nemen. Omdat er verder geen gegadigden waren is Jan aangesteld als nieuwe secretaris van de vereniging. Een en ander is inmiddels officieel bij de Kamer van Koophandel vastgelegd. Namens de vereniging bedanken wij Cor Simonis voor het vervullen van de functie van secretaris de afgelopen jaren en wensen wij Jan Addink veel succes met het vervullen van deze taak.

De contactgegevens van Jan staan op de homepagina van de vereniging onder secretariaat.

 

Oorkonde voor de heer Jan Schuurman Hess

De afdeling Voorne-Putten heeft op de Algemene Ledenvergadering van 19 november j.l. aan de heer Jan Schuurman Hess een oorkonde uitgereikt voor zijn meer dan positieve bijdrage aan de vereniging waarvan onder andere 20 jaar het beheer van het depot met imkermaterialen. Jan heeft dit altijd met plezier gedaan maar moest deze taak door ruimte gebrek na het betrekken van een andere woning neerleggen. 

Oorkonde Jan Schuurman Hess

 

Diploma uitreiking geslaagden Basiscursus

Op de Algemene Ledenvergadering van 19 november j.l. zijn door Wim van Rooijen de diploma's uitgereikt aan de cursisten van de Basiscurcus Bijenhouden. Op de foto hieronder poseren de cursisten met de aan hun zojuist uitgereikte diploma's.

Geslaagden basiscursus 2018

Van links naar rechts op de voorste rij: Mieke van de Griendt; Krijn Nieuwland; Linda Bol; Martina Stimac; Maaike Hombroek; Frenk Vogel; Ilona Madlener.

Van links naar rechts op de achterste rij: Hjalmar van de Zande; Mona Schilders; Henk Bolk; docent Wim van Rooijen; Kees Bakker (niet geslaagd).  

 

Basiscursus bijenteelt 2019

Wanneer  er een grote belangstelling is ten aanzien van het leven van honingbijen en u geboeid raakt door bloemen en planten in uw omgeving of van honing houdt dan is het houden van  van bijen ook een hobby die u dichter bij de natuur brengt.

Doel van de basiscursus bijenteelt.

Mensen die geïnteresseerd zijn in honingbijen te leren verantwoord om te gaan met bijenvolken en ze vakkundig te behandelen..

Waaruit bestaat de basiscursus bijenteelt.

Deze bestaat uit een achttal theorielessen gegeven op de donderdagavonden in de maanden februari en maart en 12 praktijklessen, verdeeld over de maanden april,mei,juni en de de laatste weken van augustus en enkele weken in september.

De  cursus wordt afgesloten met een  examen waarna  het landelijk erkend diploma bij voldoende resultaat wordt uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt, bent u gratis lid van de NBV; Nederlandse Bijenhouders Vereniging. en ontvangt u het NBV vakblad ‘Bijenhouden’  Ook wordt u ingeschreven voor de ontvangst van ‘Imkernieuws’, de digitale nieuwsbrief van de NBV.

De cursus start op donderdagavond 7 februari, u kunt nog inschrijven!

 

Nieuwe Depothouder gevonden

Omdat onze inmiddels oud depothouder Jan Schuurman Hess is verhuist naar een woning met minder bergruimte was de afdeling op zoek naar iemand die het depot van Jan over zou willen nemen. In het depot heeft de vereniging altijd allerlei inkerbenodigdheden zoals materialen om raampjes te maken etc. op voorraad. 

Inmiddels heeft Martina Stimac aangeboden het beheer van het depot over te nemen, hier zijn we als bestuur erg blij mee. Allerhande imkermaterialen blijven hierdoor voor de inkers in de regio snel voorhanden. Het nieuwe depot zal waarschijnlijk in Spijkenisse komen en Martina heeft al aangegeven er meer van te willen maken dan alleen een depot. De honingslinger en de wasraatpers van de vereniging zullen ook in het depot ondergebracht worden.

Binnenkort volgt hier meer informatie over het nieuwe depot.

 

Kom in de Kas

Zaterdag 7 april j.l. was het weer Kom in de Kas dag op Voorne Putten. Ook de Bijenhouders vereniging afdeling Voorne Putten stelde weer de Bijenstek in de Bernisse open voor publiek. Enthousiaste bijenhouders van de vereniging gaven uitleg over het houden van bijen en beantwoorden vragen van de bezoekers. Ook dit jaar waren er weer veel geïnteresseerde bezoekers, jong en oud. In het fotoalbum kunt u nog meer foto's vinden van deze dag. 

Taart

 

Huldiging jubilarissen

Afgelopen maandagavond hield de afdeling Voorne Putten van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging haar 80e  ledenvergadering sinds 1978 waarbij aangetekend moet worden dat de fundamenten van deze vereniging al in 1903 in Brielle zijn gelegd!

Het was een speciale avond waarin bijna 200 jaar aan bijenervaring in het licht werd gezet. Teun de Snoo, Piet van der hoek (helaas afwezig) en Jan Oudwater zijn allen 25 jaar lid als imker op ons mooie eiland en kregen de zilveren NBV-speld uitgereikt uit handen van NBV-bestuurslid Leendert Kamerlingh. Natuurlijk werd Wim van Rooijen niet vergeten als enige actieve bijenhoudersleraar op Voorne-Putten met een respectabel aantal van 40 dienstjaren als imker en beheerder van de Bijenstek in Zuidland. Wim van den Hoonaard is zelfs al 50 jaar  imker en daarnaast mentor en magazijnbeheerder geweest en beheerder van de bijenstal in Spijkenisse. Ook werden Joop Sijses, die 15 jaar als voorzitter de vereniging heeft gediend en Joost Troost als penningmeester uitgezwaaid.

Jubilarissen maart 2018

De jubilarissen waarvan enkelen met hun echtgenote. Foto: Jos Uijtdehaage

 

 

 

Contactgegevens

Zwermlijst:

Heenvliet:
D. Oosthoek 0181-664654

Hekelingen:
A. van Es
0181-631501 / 06-53129373

Hellevoetsluis:
K.J. Wauben 0181-462213

Oostvoorne:
R. Grijseels 06-15210962
J. Pluim 06-23622253

Oudenhoorn:
M. Jacobs 06-28649274
M. Venis 06-45640354

Rockanje:
J. Oudwater 06-20805266 / 0181-485387

Rozenburg:
J. Hendriks 0181-214882

Spijkenisse:
F.M. Munts 06-28023823

Zuidland:
A. Oosting 06-13410054

Voorzitter: Vacant
voorzitter@bijenstek.onmicrosoft.com
Sectretaris: Jan Addink
secretaris@bijenstek.onmicrosoft.com
Penningmeester: Jos Hendriks
penningmeester@bijenstek.onmicrosoft.com
Algemeen email adres:
nbvvp@bijenstek.onmicrosoft.com
Bekijk de website

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.